Het betere plan voor wonen in Rotterdam

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Boekpresentatie ‘operatie wooncoöperatie’

20 januari 2022 om 15:00 - 16:00

In de week van 17 januari verschijnt het boek operatie wooncoöperatie – uit de wooncrisis door gemeenschappelijk bezit, geschreven door Arie Lengkeek en Peter Kuenzli. Arie Lengkeek richtte Het Rotterdams Woongenootschap op en is mede-initiatiefnemer van Recht op de stad.

Het boek wordt op 20 januari online gepresenteerd via een livestream van AIR vanuit het Keilepand te Rotterdam. (stel de herinnering in)

MetArie LengkeekPeter KuenzliFrancesco Veenstra (Rijksbouwmeester), Leonie Andriesse (Expert Wonen, Gemeente Rotterdam), Aart Cooiman (Sectorspecialist Bouw & Vastgoed, Rabobank), Walter de Boer (bestuursvoorzitter Bouwfonds Property Development / BPD), TBA
Moderator: Frans Soeterbroek

Over operatie wooncoöperatie:

  • Deze urgente publicatie biedt een weg uit de huidige wooncrisis via structurele verandering in het woonbeleid
  • Draagt concrete voorbeelden aan uit verleden én heden van hoe wonen collectief kan worden georganiseerd
  • Bevat origineel kleurbeeld van internationale voorbeelden van wooncoöperaties

Het boek operatie wooncoöperatie is een uitgave van uitgeverij trancityXvaliz, hier kun je meer lezen en het boek bestellen.

operatie wooncoöperatie gaat ook op boekentournee langs vier andere steden: Amsterdam (17 januari), Groningen, Nijmegen en Eindhoven. Updates hier.

Over operatie wooncoöperatie

Betaalbaar wonen is in Nederland nagenoeg onmogelijk geworden. De ongelijkheid neemt op allerlei gebieden toe: tussen generaties en tussen wie vermogend is en wie niet, en ook de reële dagelijkse economie en de huizenbubbel lopen uit de pas. De oplossingen voor het gebrek aan betaalbare woningen die markt en politiek voorstellen, pakken de symptomen aan, maar bieden geen structurele vernieuwing.

Dit boek stelt de gemeenschapseconomie centraal en positioneert de ‘wooncoöperatie’ als een derde alternatief tussen huur en koop. Niet de individuele vraag ‘hoe wil ik wonen?’, maar het gezamenlijk vormgeven aan de vraag ‘hoe willen wij samenleven?’ is daarin leidend. Wonen is een grondrecht, geen handelswaar. Daar kunnen burgers samen vorm aan geven.

operatie wooncoöperatie vertelt de geschiedenis van ons wonen; waarom de coöperatie uit beeld verdween en hoe de wooncrisis tot stand kwam. Het documenteert tien bijzondere projecten uit Wenen, Zürich en München en legt uit hoe dit soort projecten alleen kan ontstaan door bewuste keuzes vanuit het lokale bestuur. Het werkt toe naar een optimistisch, offensief, toepasbaar en haalbaar voorstel: uit de wooncrisis door gemeenschappelijk bezit.

Uitgave Amsterdam : trancityXvaliz, 2022 | 265 blz. | 24 cm | Nederlands | ISBN 978-94-93246-06-5

Gegevens

Datum:
20 januari 2022
Tijd:
15:00 - 16:00

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén