In oktober 2019 moesten bewoners van de Pompenburgflat, gelegen aan de Pompenburg en Doelstraat, uit de krant vernemen dat hun woongebouw moet plaatsmaken voor een toren van 250 meter. Het plan is onderdeel van de Woonvisie. Actieve bewoners hebben een enquête onder de bewoners gehouden om te peilen wie er tegen sloop is. Meer dan 73 procent van de bewoners hebben een getekende ondersteuningsverklaring voor het behoud van De Pompenburg ingeleverd.

De gemeente, in samenwerking met Havensteder, vastgoedbedrijf RED Company en architectenbureau Powerhouse Company, wil dat de Pompenburgflat plaatsmaakt voor het herontwikkelingsproject ‘RISE’: 1.300 woningen in drie woontorens van ca. 250 meter, 150 meter en 100 meter hoog aan het Hofplein, Coolsingel, Pompenburg, Haagseveer en Doelstraat in Rotterdam. Hiervoor moet naast de Pompenburg ook het Ennia-gebouw en de Aegon-toren worden gesloopt (bekijk hier het plan (pdf)).

De bewonerscommissie Behoud Pompenburg is in februari 2021 door woningcorporatie Havensteder erkend.

Grootschalige renovatie in 2020

De Bewonerscommissie is tegen sloop van de woningen, die in bouwkundig goede staat verkeren. In 2017 is het dak nog vernieuwd en in 2020 heeft er een grootschalige renovatie van 3.2 miljoen euro plaatsgevonden. De binnentuin is opgeknapt met wandelpaden, verlichting en bankjes.

De besneeuwde binnentuin van de Pompenburgflat

De huidige 226 sociale huurwoningen in de Pompenburg van woningcorporatie Havensteder zouden herbouwd worden in een van de torens. De nieuwe woningen bestaan uit 2- en 3-kamerwoningen van 50-70 m2. Dat is een stuk kleiner dan de huidige woningen. Bewoners maken zich ook zorgen dat de woningen in RISE duurder zullen worden dan hun huidige woningen.

Stand van zaken

In februari 2021 starten sociaal begeleiders van Havensteder met 1-op-1 gesprekken met bewoners. Als met alle bewoners een gesprek is geweest, wordt een sociaal plan opgesteld. De klankbordgroep en de Bewonersvereniging Delftse Poort (voor bewoners van De Pompenburg en de Noordmolenwerf-flat) worden betrokken bij de opstelling van het sociaal plan.

De volgende stap voor de gemeente is het opstellen van een nota van uitgangspunten met randvoorwaarden waar de ontwikkelaar verplicht rekening mee moet houden. De nota van uitgangspunten moet worden vastgesteld door de gemeenteraad. Als de raad daartoe besluit, dan volgt daarna een procedure voor het opstellen van een nieuw bestemmingsplan. RED Company werkt de komende periode het herontwikkelingsplan verder uit. In december 2021 presenteert de ontwikkelaar haar visie op RISE. Dit vormt de start om met de omgeving in gesprek te gaan over het herontwikkelingsplan.

De bespreking van de nota van uitgangspunten is uitgesteld tot oktober 2021.

Lees ook ons interview met bewoner Helmuth over de plannen voor de Pompenburgflat.

Bijeenkomst bewoners van Pompenburg in reactie op de sloopplannen.

Over De Pompenburg

In 1981 is op de hoek van de Doelstraat en Haagseveer De Pompenburg gebouwd, een complex van geel-betegelde woningwetwoningen van architect Carel Weeber. Het complex is een U-vormig woonblok rond een binnentuin. Op het eerste gezicht lijkt het vanuit de stad een gesloten woonblok, maar het opent op het zuidwesten achter het gebouw. Het bestaat uit 226 sociale huurwoningen, winkelruimten en een parkeergarage. Er zijn 2-, 3-, en 4-kamer maisonnette woningen. Op de tweede verdieping liggen de eerste woningen aan een binnentuin. Lees hier en hier meer over de architectuur van Carel Weeber.

Nieuwsberichten

Pompenburgers hangen spandoeken op tegen sloop van hun flat, 30 juli, Havenloods

Bewoners Pompenburgflat protesteren tegen sloopplannen sociale huurwoningen, 29 juli 2021, OPEN Rotterdam

Sociaal en hoger segment mixen op het Hofplein. Kansloos, 25 februari 2021, Dagblad 010

Bewoners Pompenburg in actie tegen sloop: “Geen goede woningen tegen de grond”, 17 februari 2021, OPEN Rotterdam

Havensteder wil met huurders Pompenburg praten, 13 februari 2021, Dagblad 010

Bewoners flat Pompenburg ondanks winters weer in protest tegen sloop, 7 februari 2021, RTV Rijnmond

Bewoners Pompenburg bundelen krachten in strijd tegen sloop: ‘Ik woon er al 19 jaar met veel plezier’, 11 januari 2021, Algemeen Dagblad

,,We hebben een enquête in de flat gedaan. Meer dan 70 procent wil blijven en is voor behoud van de flat. We hebben al een advocaat gesproken en die zegt dat Havensteder ons niet kan dwingen om te verhuizen. Dat is onze wettelijke huurbescherming.’’

Bewoners starten protest tegen sloop flat Pompenburg in Rotterdam, 6 december, 2020, RTV Rijnmond

Enkele tientallen bewoners van de flat Pompenburg bij het Hofplein in Rotterdam zijn zondagmiddag samen met de SP gestart met een protest tegen de bouwplannen van wethouder Kurvers. Zij zijn bang dat hun flat moet wijken voor woontorens die met ‘goedkope bouwmaterialen worden gemaakt en waar een hogere huur gaat gelden’.

“Sloop Pompenburg nog geen gelopen race”, 3 december 2020, Dagblad 010

Bewoners Maaike, Xenia en Marianne van de bewonerscommissie Behoud Pompenburg