Website Tuindorp Wielewaal

De wijk Wielewaal in Charlois is gebouwd in 1949 om de woningnood na de Tweede Wereldoorlog te verminderen. Er staan 545 woningen. De gemeente wil deze unieke wijk ‘herontwikkelen’ zodat er nog maar 10 procent van de woningen in de sociale sector vallen – de rest wordt middelduur en duur. Woonstad wil 675 nieuwe woningen bouwen in de bestaande Wielewaal waarvan slechts 68 sociale huur- en 80 koopwoningen, waardoor dus niet alle bewoners terug kunnen keren. Bovendien gaan de huren flink omhoog en de koopprijzen vanaf €350.000 zijn onbetaalbaar.

545 nieuwe energieneutrale woningen

De Wielewaalers zijn niet tegen vervanging van de woningen maar tegen de manier waarop Woonstad dit wil doen. Daarom zijn zij in 2014 met hun eigen plan gekomen voor Tuindorp Wielewaal waarin voldoende nieuwe betaalbare woningen worden gebouwd en waarin zowel sociaal- als middensegment is opgenomen (klik op de afbeelding om de brochure te downloaden). Uitgangspunt is een coöperatieve vorm voor zelfrealisatie en -beheer. De 545 energieneutrale en levensloopbestendige woningen kunnen binnen 3 jaar gebouwd zijn. 

Volgens de Woningwet 2015 had Woonstad de bewoners van het Tuindorp de mogelijkheid moeten geven om de Wielewaal te kopen zodat zij hun bewonersplan van de Unie Van en Voor de Wielewaalers konden uitvoeren, maar de gemeente en Woonstad hebben dit niet gedaan. De grond is verkocht aan de projectontwikkelaar, zonder dit te hebben voorgelegd aan de Bewonersorganisatie die de belangen van de bewoners vertegenwoordigd. De bewoners zijn daarom naar de rechter gestapt. Zowel de rechtbank en het gerechtshof oordeelden helaas dat de verkoop rechtmatig was.

Stand van zaken

Daarnaast hebben de bewoners hun zienswijze betreffende het bestemmingsplan bij de Raad van State ingediend. Op 12 mei 2021 verklaarde de Raad van State het beroep van de Wielewaalers ongegrond. Naar aanleiding van de uitspraak liet Recht op de stad een persbericht uitgaan.

Samen met de Woonbond strijden de Wielewaalers voor betaalbare woningen. De bewoners gaan tegen de uitspraak van het gerechtshof in cassatie bij de Hoge Raad. De cassatieprocedure gaat over de vraag of Woonstad de grond inclusief de woningen aan projectontwikkelaar BPD had mogen verkopen. Die verkoop is in strijd met de Woningwet, vinden de Wielewaalers en de Woonbond. Lees meer bij de Woonbond.

Over de Wielewaal

Lees hier het interview met bewoner Jan: “We leven hier toch niet in Rusland?”

Lees hier het verhaal van bewoner Ramona: “Er wordt gewoon voor jou beslist”

Bewoners vertellen over de Unie Van en Voor de Wielewaal en hun eigen plan voor Tuindorp Wielewaal:

Het bewonersplan van de Unie Van en Voor de Wielewaalers werd in mei 2021 vijfde in de verkiezing van woonpioniers van VPRO Tegenlicht.

De Wielewaal was in februari 2021 te zien in het NPO-programma ‘De verloren stem’ (kijk hier terug).

Luister hier het strijdlied van de Wielewaal ‘Kom treed naar buiten’:

 

Nieuwsberichten

Wielewaalers blijven strijdlustig ondanks sloopplannen: ‘We laten ons niet onze eigen wijk uitzetten’, 13 mei 2021, Algemeen Dagblad

Wéér een oude wijk tegen de vlakte: de Wielewaal moet plaatsmaken voor nieuwe woningen, 12 mei 2021, Algemeen Dagblad

Wielewaal gaat opnieuw in beroep tegen sloopplannen, 22 april 2020, RTV Rijnmond

Bewoners Wielewaal nog niet moegestreden, 22 januari 2020, RTV Rijnmond

“Ik geloof nog altijd in een goede afloop”, zegt mevrouw Van Drunen. “Moed verloren, al verloren.” Die houding tekent een groep standvastige bewoners van de Rotterdamse Wielewaal die niet wil wijken voor nieuwbouw.

Rotterdam blundert met plan Wielewaal, 9 juli 2019, RTV Rijnmond (c) Foto’s Joke Schot