Demonstratie 10 november 2024, Coolsingel Rotterdam, fotocredits Bond Precaire Woonvormen Rotterdam

Voortbestaan coalitie belangrijker dan mensenlevens
Op 1 januari 2025 stopt de pilot Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen (LVV) waar Rotterdam en vier andere gemeenten (Amsterdam, Utrecht, Groningen en Eindhoven) aan meewerkten. De LVV-regeling was een vervanging voor de in 2014 plaatselijk opgezette Bed-bad-broodregelingen (BBB) voor ongedocumenteerde mensen.  Als enige van de vijf deelnemende gemeenten zal Rotterdam een lokale voortzetting van de LVV niet financieren. Dit betekent dat de 45 mensen die nu gebruik maken van de LVV per 1 januari op straat staan.

Coalitieakkoord
Toen de gemeente Rotterdam eind september de concept-begroting voor 2025 bekend maakte, werd duidelijk dat er geen financiering voor een Bed-bad-brood-regeling zou komen. De reden? In het coalitieakkoord van 2022 was nu eenmaal afgesproken dat als het Rijk zou stoppen met de LVV-regeling, Rotterdam daar niet voor eigen rekening mee zou doorgaan.
Nu kan er in twee jaar tijd veel veranderen en dat geldt zeker voor onze stad. Het aantal dakloze mensen is enorm toegenomen maar het aantal opvangmogelijkheden, laat staan het aantal voor hen betaalbare huurwoningen, beslist niet. Het is zelfs al bijna ‘normaal’ dat er regelmatig op straat slapende dakloze mensen dit letterlijk niet overleven. Een gemeentebestuur dat begaan is met álle inwoners zou dan nog eens kritisch kijken of de afspraken uit het coalitieakkoord niet zijn ingehaald door de actualiteit. In Rotterdam was dat toch teveel gevraagd.
Van VVD en Leefbaar Rotterdam werd niet anders verwacht dan dat zij zouden blijven vasthouden aan de afspraken over de LVV, maar dat zelfs DENK en D66 de continuïteit van de coalitie belangrijker bleken te vinden dan de levens van de meest kwetsbare mensen in onze stad, was voor velen een grote teleurstelling.

Grote verontwaardiging
De behandeling van de concept-begroting 2025 in de gemeenteraad maakte liet er geen misverstand over bestaan dat zowel D66 als DENK niet verder wilden gaan dan het zoeken van een oplossing voor de 10 meest kwetsbare mensen die momenteel gebruik maken van de LVV in Rotterdam. Dit leidde tot grote verontwaardiging in de stad en zelfs tot aandacht in de landelijke media. In aanloop naar de definitieve stemming over het stopzetten van de LVV-regeling op 12 november is van alles geprobeerd om – met name – de raadsleden van DENK en D66 op andere gedachten te brengen.
Zo was er een druk bezochte demonstratie op 10 november met een indrukwekkende toespraak van Pauluskerkdominee Martijn van Leerdam en werd vlak voor de aanvang van de beslissende raadsvergadering door Maarten Goezinnen van Stichting ROS een door 10.000 Rotterdammers ondertekende petitie overhandigd aan het gemeentebestuur.

Eensgezind
Niets heeft de raadsleden van de coalitie op andere gedachten kunnen brengen en aan het eind van een bewogen raadsvergadering die nog verstoord werd door luidruchtige actievoerders stemde de coalitie unaniem en eensgezind voor het stopzetten van de LVV. Alle moties van de oppositie die de situatie nog enigzins hadden kunnen redden, werden weggestemd.
Het laatste woord is er echter nog niet over gesproken. Zoals de coalitie de rijen heeft gesloten, geldt dat ook voor de belangenbehartigers van de ongedocumenteerde mensen en de vele Rotterdammers die geen enkel begrip hebben voor de onmenselijke houding van het gemeentebestuur. Niet alleen zal op de voet gevolgd worden of wethouder Achbar de toezeggingen over het niet op straat zetten van de meest kwetsbare mensen nakomt, maar ook zal gezocht worden naar oplossingen voor de anderen die straks letterlijk in de kou staan en nergens heen kunnen.