Op 7 maart ging Recht op de stad officieel van start met een bijeenkomst in het Afrikaanderpark. Initiatiefnemer Mustapha Eaisaouiyen hield de openingsspeech.
“Hallo recht op de stad! Bedankt dat jullie in groten getale op deze zondagmiddag aanwezig zijn
Mijn naam is Mustapha Eaisaouiyen en de achternaam mag u meteen vergeten. Normaal gesproken zou u een verhaal te horen krijgen over wie ik ben en wat ik doe. Maar vandaag gaat het niet om mij of om ons. Vandaag gaat het om jullie. Vandaag gaat het om jullie kinderen. Vandaag gaat het om jullie ouders.
Wij zijn in 2019 geïnspireerd geraakt door Leilani Farha. Wie?, hoor ik u zeggen. Leilani Farha was de speciale VN-rapporteur voor huisvesting. Zij heeft eind 2019 een zaadje geplant. Dat zaadje is zonder dat wij het door hadden uitgegroeid tot dit prachtig initiatief dat wij nu ‘Recht op de stad’ noemen. Leilani Farha sprak met bewoners uit de Wielewaal en met bewoners uit de Tweebosbuurt. Zij kreeg van deze bewoners signalen die voor haar niet nieuw waren. Zij zag deze signalen in allerlei grote steden over de hele wereld.
Deze signalen zijn nu al jaren in Rotterdam gaande. Signalen van onbetaalbare woningen. Lange wachttijden en steeds meer tijdelijke huurcontracten. Wij zien in Rotterdam dat wij Amsterdam achterna gaan. En niet alleen de initiatiefnemers van Recht op de stad zien dit, maar ook de organisaties zoals Stad in de Maak, Rotterdams Woongenootschap, Bond Precaire Woonvormen en FNV Lokaal die ons ondersteunen.
Wij weten dat wij hier niet alleen in staan. Vele Rotterdammers zien het gebeuren. En daarom hebben bewonersgroepen, kunstenaars, fotografen, schrijvers, wetenschappers, stedenbouwkundigen en andere deskundigen de handen ineen geslagen, omdat wij weten dat Rotterdam beter kan en beter moet.
Onze burgemeester de heer Aboutaleb zei vorig jaar tijdens zijn bezoek aan de Tweebosbuurt dat er nu eenmaal een Woonvisie ligt, en dat als bewoners het daar niet mee eens zijn zij dan maar een nieuwe woonvisie moeten schrijven. Met deze dag willen wij burgemeester Aboutaleb laten zien dat als je Rotterdammers uitdaagt, zij die uitdaging aangaan. Wij lopen niet weg voor moeilijke vragen. Wij zijn doeners. Wij stropen de mouwen op en wij zetten de schouders eronder. Niets is ons te gek. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in een beter plan voor wonen in Rotterdam.
Een beter plan voor wonen in Rotterdam begint bij de vraag: wat voor stad wil Rotterdam zijn? Wil Rotterdam een stad zijn voor alle mensen? Ja dat willen wij! Wil Rotterdam haar inwoners trots maken? Ja dat willen wij! Wij willen een stad zijn voor iedereen die er wil wonen. Wij Rotterdammers willen geen onderscheid maken tussen mensen op basis van hun inkomen. Recht op de stad is voor gemengde wijken of buurten maar niet als dat ten koste moet gaan van iemand anders. Recht op de stad ziet dat het aantal daklozen in Rotterdam toeneemt. Recht op de stad ziet dat speculanten alleen maar zorgen voor hogere prijzen. Recht op de stad ziet deze en vele andere uitdagingen, maar ook voor deze uitdagingen lopen wij niet weg, want wij zijn Rotterdammers.
Recht op de stad wil dat Rotterdam haar DNA terugkrijgt. Onze ouderen hebben deze stad grootgebracht. Dat zijn Rotterdammers in hart en nieren. En hun kinderen zijn ook Rotterdammers. Wij geven met dit initiatief deze stad terug aan de Rotterdammers. Rotterdammers die graag betaalbaar willen wonen. Rotterdammers die graag zeggenschap willen hebben over hun straat, wooncomplex, buurt of wijk. Rotterdammers hebben genoeg gezond boerenverstand. Verstand dat wij samen met jullie en anderen willen inzetten voor onze stad.
Geloven jullie in ons? Want wij geloven in jullie! Wij hebben het vertrouwen dat wij samen ervoor kunnen zorgen dat Rotterdam op het gebied van volkshuisvesting weer het initiatief neemt. Dat Rotterdam durft te experimenteren. Dat Rotterdam in deze wooncrisis wonen tot speerpunt maakt. Wij lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheden. Wij willen deze dragen.
Wonen is nu verworden tot een privilege maar wonen zou een mensenrecht moeten zijn. Dat is wat Leilani Farha ons geleerd heeft. Daarom zou ik tegen Leilani Farha willen zeggen: deze dag is ook voor u! En tegen jullie wil ik zeggen: dank dat jullie naar het geboortefeest van Recht op de stad zijn gekomen!”
Foto’s (c) Joke Schot