Op 14, 15 en 16 maart 2022 kun je stemmen voor de verkiezing van een nieuwe Rotterdamse gemeenteraad. Een belangrijk moment, waarop je invloed hebt op het woonbeleid in je buurt en in je stad.

Het huidige woonbeleid heeft een negatief effect voor heel veel Rotterdammers. Het is tijd voor sociaal en eerlijk woonbeleid. Daarom een oproep aan iedereen: ga stemmen!

Bij twijfel: raadpleeg onze Kieswijzer

Recht op de stad heeft een Kieswijzer gemaakt om je te helpen bij je keuze voor een politieke partij. We hebben alle partijen gevraagd naar hun mening over 16 stellingen (Leefbaar Rotterdam wilde hier niet aan meewerken en ontbreken evenals FvD en Wij kleurrijk Rotterdam dan ook in dit overzicht).

Bekijk in onderstaand overzicht hoe de partijen denken over de 16 stellingen, of vul hieronder zelf de stemhulp in.

Klik op de afbeelding om een pdf te downloaden. Meer informatie over de Kieswijzer en de toelichting van partijen bij de stellingen vind je hier.

Kies voor een eerlijk en sociaal woonbeleid

De gemeente Rotterdam wil tienduizenden betaalbare woningen slopen of het duur maken, waardoor jongeren, starters, arbeidsongeschikten, ouderen, mensen met een beperking en andere groepen geen betaalbare woning meer kunnen vinden. Jongeren blijven thuis wonen. Anderen logeren, kamperen, wonen op onveilige plekken of belanden op straat. Bewoners mogen niet meepraten over (sloop)plannen voor hun wijk en worden gedwongen om te verhuizen – soms uit Rotterdam.

Toch past de gemeente haar Woonvisie niet aan. Niet alleen mensen met lage inkomens, maar ook steeds meer mensen met middeninkomens worden gedupeerd door het huidige Rotterdamse woonbeleid.

Dit moet en kan anders. Kies op 14, 15 of 16 maart bij de Gemeenteraadsverkiezingen voor een politieke partij die zich inzet voor een socialer en eerlijker woonbeleid. Een betere Woonvisie pakt niet alleen het tekort aan betaalbare woningen aan maar ook dakloosheid, het gebrek aan zeggenschap over (sloop)plannen voor de buurt, torenhoge huren in de particuliere huursector, en de problemen met huisjesmelkers, beleggers en speculanten.

Wie mogen er stemmen voor de gemeenteraadsverkiezing?

Iedereen die 18 jaar is of ouder en in Rotterdam woont, als je:

  • de Nederlandse nationaliteit hebt,
  • of uit een lidstaat van de Europese Unie komt,
  • of minimaal 5 jaar met geldige documenten in Nederland woont.

Als je mag stemmen voor de gemeenteraadsverkiezing, mag je ook stemmen voor de Wijkraad in je eigen wijk.