Duizenden Rotterdamse woningen worden gesloopt, om plaats te maken voor nieuwbouw. Maar is renoveren niet beter voor het milieu? En tot in hoeverre speelt die vraag mee in de Rotterdamse beleidskeuze om wél te slopen om plaats te maken voor nieuwbouw? Tot in hoeverre wordt er structureel nagedacht over de CO2-emissie, bouw- en sloopafval, uitputting van grondstoffen en uitstoot nodig voor de productie en transport van bouwmateriaal? En hebben inzichten uit de wetenschap en van pioniers in de architectuur invloed op het woonbeleid? Spoiler: te weinig.
In de vierde doordenkavond van Recht op de stad en AIR gaan we daarom samen met Elizabeth Poot, Jan Jongert en Jan Willem van de Groep in op inzichten en technieken rondom duurzame woningbouw. B.Ruiz, Marjolein en Jan Modaal van Extinction Rebellion spelen strijdliederen. Agnes Verwij modereert.
Bekijk de avond hier terug (video op YouTube).
Leesvoer
Nog niet uitgedacht? Dit is de doordenk lees-, kijk- en luisterlijst #4:
- Replacement or renovation of dwellings: the relevance of a more sustainable approach (2009). André Thomsen en Kees van der Flier, OTB/TUDelft. In: Building Research & Information.
- Is renovatie volslagen onzinnig? Blog van Jan Willem van de Groep
- Harvest! Collect! Re-use! The new building site. Bijdrage van Superuse aan een Duitse expositie over hergebruik.
- Fiscale vergroening in de bouw. Onderzoek van o.a. Superuse en Copper8. Wat zou een belastingverschuiving van arbeid naar grondstoffen betekenen voor de business case van circulair bouwen?
- Wat is de levensduur van je huis? Artikel uit 2018 in Business Insider met verschillende experts aan het woord.
Over de doordenkavonden
In aanloop naar de verkiezingen 2022 programmeert Recht op de stad in samenwerking met AIR zeven publieke avonden waarop we een woonkwestie publiek doordenken. Lees meer over het programma in de aankondiging Wijzer over wonen: doordenkavonden in aanloop naar verkiezingen.
De doordenkavonden worden wisselend in Leeszaal West en Het Gemaal op Zuid georganiseerd.