Woonstad is van plan om een blok met zo’n vijftig betaalbare woningen en een autogarage aan de Violier- en Rozemarijnstraat in Bloemhof te slopen. Een groep bewoners en de garagehouder komen in opstand en eisen van Woonstad om minimaal tien jaar te wachten met de sloop. Ook eisen ze achterstallig onderhoud en reparaties van de woningcorporatie.

Op woensdag 2 februari om 15 uur voeren de bewoners actie voor het hoofdkantoor van Woonstad (Rochussenstraat 21). Alle Rotterdammers die solidair zijn met de bewoners zijn welkom. Het protest wordt ondersteund door Rotterdam Voor 14.

Meer dan alleen bakstenen

Bloemhof is hun thuis. De meeste bewoners leven hier al decennia lang of zijn hier opgegroeid. Ze hebben hier hun sociale contacten, hun school of hun werk. Bij sloop en nieuwbouw kunnen de bewoners de hogere huren niet meer betalen. En betaalbare alternatieven zijn er niet of nauwelijks in Rotterdam, laat staan in hun wijk. Deze bewoners zijn niet van plan om te wijken voor de rijken.

Kok Geilings: “Ik woon al vijfentachtig jaar in deze straat. Mijn vrouw en ik zijn hartstikke tevreden met dit mooie huis. Alle kamers zijn op de begane grond en we hebben een heerlijk tuintje om zomers te zitten. En dan nu slopen? Waar moeten wij dan heen?”

Achterstallig onderhoud

Volgens Woonstad verkeren de woningen in slechte staat en is renovatie te kostbaar. Maar volgens bewoners is het een kwestie van onderhoud. Ze hebben de gebreken aan hun woningen geïnventariseerd en een hoogleraar Bouwtechniek gevraagd om de huizen te inspecteren. Daaruit blijkt dat bij een deel van de woningen onderhoud nodig is vanwege tochtende ramen, klemmende deuren, lekkage en verzakte vloeren.

Nisa Chandoe woont hier met haar drie kinderen en kleinkind. “We wachten al een tijd op onderhoud aan ramen, deuren en schimmelende muren. En naast ons staat een woning al meer dan een jaar leeg. Het lijkt wel alsof Woonstad de huizen bewust verwaarloosd.” Slopen van betaalbare woningen heeft grote gevolgen voor hun gezin. “Het minimumloon is te laag en de huren zijn te hoog. Mijn volwassen kinderen kunnen zo niet op zichzelf wonen.”

Bewoner Kok Geilings (fotograaf: Esther Velrath)

****

Joke Schot maakte in december en januari foto’s in de buurt en tijdens een bijeenkomst van bewoners.