Zeggenschap, gedeeld eigenaarschap… eigen opdrachtgeverschap? Coöperaties betekent: de burger aan zet. Dat kan in de sociale huur, dat kan in het middensegment, dat kan ook heel goed gemengd. Maar vanzelf gaat het niet. Rotterdam heeft een inhaalslag te maken als het gaat om de kansen en condities voor coöperatieve woonvormen. De wil is er, en het moment nu ook. Als we dat nú goed regelen, is het over 50 jaar nog steeds van waarde voor betaalbaar, toegankelijk en inclusief wonen.

Op deze doordenkavond gaan we met corporatiebestuurder Bernard Smits en de mensen van de Amsterdamse wooncoöoperatie De Nieuwe Meent dieper in op de condities voor coöperaties. Wat is nodig, en vooral ook: wat levert het op? De avond wordt gemodereerd door Rineke Kraaij. Nienke Terpsma en Robert Hamelijnck van Fucking Good Art verzorgen een intermezzo met de godfather van coöperatief wonen, Hans Widmer. Arie Lengkeek verzorgt namens Recht op de Stad een korte introductie.

Maandag 21 februari 2022 | Leeszaal West | 20.00 – 21.30 uur | LIVE! Aanmelden is niet nodig

Sprekers

Bernard Smits

Bernard Smits is bestuurder van de Woningbouw Vereniging Gelderland. Dat is een bijzondere corporatie die zich louter toelegt op het organiseren van collectieve woonprojecten en beheer-coöperatieven. Hij laat zien dat er, binnen de grenzen van de woningwet, zoveel meer mogelijk is dan wat er nu gebeurt.

De Nieuwe Meent

De Nieuwe Meent is een van de eerste coöperatieven in Amsterdam. Zij bouwen hun gezamenlijke woonproject op het Archimedesplantsoen. Zij vertellen over hun plan, maar vooral ook over de manier waarop hun initiatief kan bestaan door het Amsterdamse beleid. Passende condities voor grond, grondbeleid, financieringsregeling en modelstatuten.

Hans Widmer

Hans Widemer is een denker en doener uit Zürich. Hij had een sleutelrol in de krakersbeweging die in de jaren 80 de opmaat gaf voor een revival voor het coöperatief wonen. Nienke Terpsma en Robert Hamelynck spreken met hem over zijn jongste manifest: a proposal.

Arie Lengkeek

Arie Lengkeek is één van de initiatiefnemers van Recht op de Stad, en ook één van de initiatiefnemers van Het Rotterdams Woongenootschap. Samen met Peter Kuenzli publiceerde hij vorige maand het boek ‘Operatie Wooncoöperatie, uit de wooncrisis door gemeenschappelijk bezit’.

Leesvoer

Wil je vooraf alvast wat lezen of je achteraf verdiepen? Dit is de doordenk lees-, kijk- en luisterlijst #6:

Redactie: Joke van der Zwaard, Gijs van der Meer, Nienke Terpsma, Arie Lengkeek

Over de doordenkavonden

In aanloop naar de verkiezingen 2022 programmeert Recht op de stad in samenwerking met AIR zeven publieke avonden waarop we een woonkwestie publiek doordenken. Lees meer over het programma in de aankondiging Wijzer over wonen: doordenkavonden in aanloop naar verkiezingen.