Gespreksavond over burgers, democratie en de rechtsstaat

zaterdag 12 maart 2022 | Gemaal op Zuid | 20:00 tot 21:45 | inloop 19:45 | vrije toegang

Wonen is toch net zo vanzelfsprekend als voeding, kleding, zorg en onderwijs? De huidige wooncrisis laat zien dat dat niet zo is. Belegging en sloop hebben de woningvoorraad onder druk gezet. De gemeente Rotterdam sloopt sociale huurwoningen, omdat er te veel mensen in de stad zouden wonen die te weinig zouden verdienen en maatschappelijke problemen zouden kunnen veroorzaken.

Neoliberale politiek heeft de volkshuisvesting veranderd in een woningmarkt. Het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (gentrificatiebeleid) en de Rotterdamwet doen daar een schepje bovenop. Of je een woning kunt vinden hangt af van je inkomen en van wie je bent.

Woningcorporaties waren bijna tien jaar lang gebonden aan de verhuurdersheffing, boden nauwelijks weerstand tegen het gemeentelijke beleid en verzaken steeds vaker hun zorgtaken ten behoeve van hun klanten, behoud van sociale cohesie in de wijken en hun eigen bezit.

Gewone mensen verliezen hun vertrouwen in de politiek, omdat zij door de commercie en de wet- en regelgeving in de marge van de samenleving worden gedrukt, en de strijd voor hun woonrecht steeds vaker vruchteloos zien eindigen in de rechtbank.

Hoe functioneert onze samenleving; is die nog wel rechtvaardig en wat kunnen we doen om onszelf te behoeden voor een harde tweedeling?

Deze avond is onderdeel van de Expositie ‘Uitgedoofd en Ontzield’, door Joke Schot en Roland Huguenin samengesteld en ontwikkeld voor de Afrikaanderwijk Coöperatie in het Gemaal op Zuid. Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam.

 

Lees verder onder de foto

Woonopstand 17 oktober 2021 Rotterdam – © foto Joke Schot

SPREKERS
Inleiding en presentatie van deze avond wordt gedaan door Olivier van Nooten (journalist, docent, muzikant, rapper en dichter)

Rogier Scheltes werkt sinds 2001 bij Advokatenkollektief Rotterdam als advocaat. Hij is gespecialiseerd in woonrecht en arbeidsrecht. In die zaken staat hij uitsluitend huurders en werknemers bij. Hij is aangesloten bij de landelijke Vereniging Huurrecht Advocaten, Vereniging Rotterdamse Arbeidsrecht Advocaten en Vereniging voor Arbeidsrecht. Daarnaast is hij bestuurslid van de Vereniging van Sociaal Advocaten Nederland. Rogier vervangt Rosa Beets is jurist bij het Public Interest Litigation Project (PILP). Wegens corona moest zij afzeggen.

Ellen Verkoelen, is fractievoorzitter en hét gezicht van 50plus, dat met één zetel is vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Rotterdam. Jaap Rozema is burgerlid in de gemeenteraad van Rotterdam en beleidsmedewerker Stichting Ondersteuning gemeenteraadsfractie Partij voor de Dieren. Beide politici verzetten zich tegen gentrificatie en sloop. Zij doen een appel op het collectieve gezonde verstand.

Lila Athanasiadou is architect, docent Social Practices bij Willem de Kooning, mede-initiatiefnemer van de Anti-Gentrification School en activist. Zij ondersteunt de activiteiten van Recht op de stad. Lila vervangt Mustapha Eaisaouiyen die bekend is geworden als de activistische bewoner uit de Tweebosbuurt, die nu actief  is als beleidsmedewerker bij de Socialistische partij. Ook hij moest afzeggen wegens corona.

REAZIONE
De avond wordt muzikaal omlijst door de Rotterdamse gitarist Jorrit Westerhof, die zich beweegt op het snijvlak van abstracte jazz, improvisatie en avant-garde.

VERDIEPING

Wat zijn mijn rechten als huurder, en hoe dwing ik die af bij mijn huurbaas? / Devi Smits | 27 augustus 2021

Wonen is een recht, blijf het vooral zo noemen / Rosa Beets en Jan de Vries | NRC 14 oktober 2021

Zo wordt wonen wél een recht / Josta van Bockxmeer | De Correspondent 7 december 2021

Rechter: meer ruimte voor burger / Jos Verlaan | NRC 2 februari 2022

Het recht op huisvesting | PILP-NJCM 8 september 2021

Interview VN-Rapporteur: ‘Sloop moet nu stoppen” | Recht op de stad 20 juni 2021

KIJKEN EN TERUGKIJKEN
Deze gespreksavond is live te volgen via YouTube en kan na de uitzending worden teruggekeken.