Deze avond heeft plaatsgevonden. Bekijk de video-opname van de avond.

De verhuurderheffing is afgeschaft. Daar hoeven we niet meer over ‘door te denken’, maar des te meer over wat woningcorporaties met dit geld moeten doen. Want hoe gaan woningcorporaties om met de maatschappelijke opgaven uit de stad? In de afgelopen decennia zijn woningcorporaties verzelfstandigd en zijn ze zich gaan gedragen als vastgoedondernemers. Daarbij zijn ze zich op een kleinere doelgroep gaan richten: geen woningen meer voor middeninkomens, maar alleen de laagste inkomens, en de huren werden aan marktprijzen gebonden.

Op deze doordenkavond gaan we met Mirthe Biemans, Arjen Zandstra en Fouad Akka dieper op deze vraagstukken in. De avond wordt gemodereerd door Hasna El Maroudi en fotograaf Joke Schot en publicist Roland Huguenin nemen je mee in hun foto- en verhalenserie ‘Portretten van de laatste Tweebossers’.

Maandag 31 januari | Het Gemaal op Zuid | 20.00 – 21.30 uur | Er kunnen 20 mensen op locatie aanwezig zijn, meld je hier aan.

De avond is ook rechtstreeks online te volgen via het YouTube-kanaal van AIR (aanmelden niet nodig)

Sprekers

Mirthe Biemans, adviseur wonen en wijken bij Circusvis en voorheen manager strategie bij Woningstichting Rochdale, neemt ons mee in het verhaal over de woningcorporaties, ontstaan als een beweging van betrokken burgers die streefden naar verbetering van hun woon- en leefomstandigheden.

Arjen Zandstra, regisseur strategie bij woningcorporatie De Wooncompagnie, gaat in op de steeds sterkere werking van het marktdenken in de woningcorporaties. Dat marktdenken leidt ertoe dat sociale huurwoningen in het centrum door de hoge marktwaarde niet meer verhuurd worden aan de primaire doelgroep en zelfs overgaan naar de vrije sector.

Fouad Akka van de Klantenraad van Woonstad Rotterdam gaat in op wat er op papier staat over zeggenschap van de huurders. Hoe functioneert het feitelijk en hoe zou het – ook op papier – beter kunnen?

Leesvoer

Wil je vooraf alvast wat lezen of je achteraf verdiepen? Dit is de doordenk lees-, kijk- en luisterlijst #5:

Over de doordenkavonden

In aanloop naar de verkiezingen 2022 programmeert Recht op de stad in samenwerking met AIR zeven publieke avonden waarop we een woonkwestie publiek doordenken. Lees meer over het programma in de aankondiging Wijzer over wonen: doordenkavonden in aanloop naar verkiezingen.