Fotograaf Joke Schot werkt voor Recht op de stad. Onlangs had zij de expositie “Uitgedoofd en Ontzield” in Gemaal op Zuid, waar foto’s werden getoond die ze maakte van de gentrificatie in de Tweebosbuurt. In het decor van haar eigen foto’s, was ze te gast bij “Zuidtopia muziekmatinee”, waar ze door Anna-Maria Carbonaro werd geïnterviewd over haar werk en achtergrond.

De korte film “Ontmoetingen op Zuid” geeft een beeld van de matinee. Naast sfeerimpressies zie je fragmenten van een optreden van de Rotterdamse band Beatriz. De vier bandleden, afkomstig uit Rotterdam, Cuba en Spanje, speelden spannende beats met ingrediënten uit salsa, Latin en jazz.

“The Displaced” van Easton Davy © 2022

Op verzoek van Joke ontvangt Gemaal op Zuid op deze middag een bijzondere gast, de Amerikaanse ‘live painter’ Easton Davy (1968, Saint Kitts en Nevis). Easton werkt vaak bij concerten, waar hij zich laat inspireren door de muziek. Sinds 2004 was hij regelmatig te gast bij het North Sea Jazz Festival. Na enkele jaren afwezigheid, woont hij nu een half jaar in Rotterdam. Om een betere indruk te krijgen van de voedingsbodem van Joke’s expositie, maakten zij eerder in de week samen een wandeling door de Tweebosbuurt.

Easton is erg onder de indruk van de sloop en de kaalslag. “Er is veel veranderd in Rotterdam. Nu ik zie dat arme mensen worden weggejaagd om plaats te maken voor de nieuwe rijken en ook hier de huizen onbetaalbaar zijn geworden, is mijn beeldvorming toe aan herziening. Ik dacht dat dat alleen in grote steden zoals New York gebeurde.” Zijn impressie keren terug in “The Displaced” dat hij vandaag heeft geschilderd.