Radioprogramma ‘5 Dagen…’ was deze week in Rotterdam. Naast verhalen van Feyenoordfans ook aandacht voor ‘hoofdpijndossier’ de Tweebosbuurt en het werkbezoek van de Speciale Rapporteur van de Verenigde Naties aan Nederland op 9-20 juni, die ook Rotterdam zal bezoeken. Je kunt de fragmenten terugluisteren.

Maandag: Tweebosser Edwin Dobber vertelt over wat het met hem doet dat zijn woning en de buurt waarin hij is geboren en opgegroeid worden gesloopt. Luister hier terug, vanaf 18:00 minuut.

Dinsdag: Een bewoner van de Tweebosbuurt die een woning heeft gekocht vertelt over zijn ervaring. De gemeente biedt geld om zijn woning te kopen, maar het gaat niet om geld: de bewoner wil blijven en meepraten over zijn buurt. Wethouder Bas Kurvers is ‘niet beschikbaar’ voor een gesprek met het programma. Luister terug, vanaf 17:00 minuut.

Donderdag: Jan de Vries, vertegenwoordiger van woonrecht-beweging The Shift, vertelt over het werkbezoek van VN-Rapporteur mr. Balakrishnan Rajagopal aan Nederland. Vorig jaar stuurde de rapporteur samen met vier andere rapporteurs een officiële brief aan de Nederlandse overheid over het Rotterdamse woonbeleid (lees de brief hier). Het uitgangspunt van de Woonvisie dat het aantal betaalbare woningen moet verminderen omdat er te veel huishoudens met een laag inkomen in de stad wonen is in strijd met het recht op huisvesting. De sloop van de Tweebosbuurt heeft geleid tot schending van dit mensenrecht omdat bewoners zijn gedwongen te verhuizen en niet hebben kunnen meepraten over dit besluit en hun herhuisvesting. Luister het fragment hier terug, vanaf 18:00 minuut.

Vrijdag: De wethouder wil nog steeds niet in gesprek met het programma. Edwin Dobber reageert en kijkt vooruit naar het bezoek van de VN-Rapporteur aan zijn buurt. Hij wil hem vertellen dat de bewoners gediscrimineerd worden en hij hoopt dat de Woonvisie van tafel wordt geveegd. Luister hier terug, vanaf 21:00 minuut.

Foto: Joke Schot