Op donderdagavond 3 juni werden het tv-programma Opstandelingen over ‘sloopstad Rotterdam’ en het Arminius-debat over de Rotterdamse woningnood uitgezonden.

In Opstandelingen (BNNVARA) onderzoekt Sophie Hilbrand waarom burgers in opstand komen tegen hun gemeentebestuur en probeert ze de vinger te leggen op de zere plekken van de lokale democratie. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen is Sophie in ‘sloopstad’ Rotterdam:

De gemeente Rotterdam wil meer diversiteit in haar bevolkingssamenstelling. Dat komt er vooral op neer dat huizen in wijken met minder draagkrachtige burgers gesloopt worden om plaats te maken voor duurdere woningen en mensen met geld. De oorspronkelijke bewoners hebben weinig andere keus dan te vertrekken. Sophie volgt Menno, die zich al jaren hun lot aantrekt en ze aanzet om in opstand te komen. Een strijd tegen de sloop van de wijk en de afbraak van de saamhorigheid, die in de wijk Tweebos tot een bittere ontknoping komt.

Je kunt de aflevering hier terugkijken. Lees meer over de Tweebosbuurt hier.

In het Arminius-debat bespraken de gasten in drie ronden de Rotterdamse woningnood en het woonbeleid:

  • TU-hoogleraar Peter Boelhouwer legt uit wat de oorzaken van en oplossingen voor de woningnood zijn.
  • Gwen van Eijk (Recht op de stad), Bart Kesselaar (woningcorporatie Havensteder) en Nanne de Ru (architect-projectontwikkelaar Powerhouse Company en RED Company) zoomen in op de problemen in Rotterdam en bespreken het Rotterdamse woonbeleid (met focus op de Woonvisie),
  • Hans van Putten (Leefbaar Rotterdam) en Robin de Roon (D66) gaan in op de vraag of de Woonvisie aangepast moet worden.

Je kunt het debat hier terugkijken.