Van 21 april tot 5 mei kan iedereen bij VPRO Tegenlicht stemmen op de beste ‘woonpionier’ die ons uit de wooncrisis gaat helpen.

VPRO Tegenlicht vat in 2021 het woningtekort bij de horens en zoekt woonpioniers die versneld de wooncrisis uit willen. Wie draagt bij aan het creëren of bouwen van 1 miljoen betaalbare woonplekken? En straks is het tijd om te stemmen! Welk idee vind jij het beste? Het mooist, of het meest effectief?

Wij hebben natuurlijk suggesties, want Rotterdam heeft bepaald geen gebrek aan goede ideeën en initiatieven, zoals deze twee mede-initiatiefnemers van Recht op de stad:

  • De Unie Van en Voor de Wielewaalers: Tuindorp Wielewaal is een ontwerp van bewoners dat de naoorlogse woningen vervangt door duurzame woningen die betaalbaar en levensloopbestendig zijn, en snel kunnen worden gebouwd met behoud van de oorspronkelijke stedenbouwkundige opzet van de wijk. Lees meer op de site van de VPRO.
  • Het Rotterdams Woongenootschap: Wonen als gebruiksgoed, niet als handelswaar. Geen niche, maar noodzaak. Na vier jaar pionieren in Rotterdam zijn de voorwaarden voor een succesvolle wooncoöperatie scherper dan ooit. Lees meer op de site van de VPRO.

Ook Recht op de stad heeft ‘Het betere plan voor wonen in Rotterdam’ aangemeld, lees meer hier.

Stemmen voor de publiekswinnaar kan nu via de VPRO-website.

Naast een publiekswinnaar kies een vakjury op 12 mei uit de inzendingen de Tegenlicht-pionier van 2021 tijdens een feestelijke finale in Pakhuis de Zwijger. Van de winnende projecten maakt Tegenlicht een videoreportage voor op hun site.