Deze avond heeft plaatsgevonden. Lees het verslag ‘Misverstanden, strijdliederen en hoop‘.
Alles begint bij de grond: de prijs van een woning is grotendeels de prijs van de grond.
- Maar hoe komt die prijs tot stand?
- Wie heeft recht op die waarde?
- Is een ‘marktconforme grondprijs’ de standaard?
- Mag een gemeente ook anders rekenen?
- Wat maakt het verschil tussen grondverkoop en erfpacht mogelijk?
- Wat is eigenlijk het huidige Rotterdamse grondbeleid en kan dat beter?
De eerste doordenkavond steken we een spade dieper af met onder anderen de economisch geograaf prof. Edwin Buitelaar en de planeconoom Gerben Kamphorst.
8 november | Leeszaal West | 20.00 – 22.00 uur (deur open vanaf 19.30) | Entree is gratis | Aanmelden [email protected]
Sprekers
Edwin Buitelaar is senior onderzoeker bij het Planbureau van de Leefomgeving en professor Land and Real Estate bij de Universiteit Utrecht. Hij laat in de doordenkavond zien dat de logica van markten en producten bij ‘grond’ fundamenteel anders werkt, en waarom de huizenprijzen niet worden bepaald door grondprijzen. Hoe zit het dan wel met de wisselwerking tussen woningmarkt en grondbeleid?
Gerben Kamphorst helpt gemeenten, particulieren en maatschappelijke organisaties bij het ontwikkelen van bijvoorbeeld wooncoöperaties en inwonersinitiatieven in gebiedsontwikkeling of energietransitie. Tijdens de doordenkavond ontmantelt hij samen met ons een paar hardnekkige hobbels die iedereen die met dit soort initiatieven bezig is, zal herkennen.
Samen kijken we met een brede blik naar de rechtvaardige stad en hoe grondbeleid daarin het verschil kan maken.
Leesvoer
Wil je vooraf alvast wat lezen of je achteraf verdiepen? Dit is de doordenk lees-, kijk- en luisterlijst #1:
- ‘Maximaal, gelijk, voldoende, vrij: vier perspectieven op de rechtvaardige stad’ (essay, Edwin Buitelaar). Helpt om te snappen hoe verschillende politiek-filosofische denkrichtingen tot heel andere opvattingen voor stedelijk beleid kunnen komen.
- De werking van de grondmarkt en de rol van de overheid (PDF) (kort paper, Edwin Buitelaar). Over de grondmarkt en de rol van de overheid. Dan heb je de basis voor het denken over grond in een notendop bij elkaar.
- ‘Want to tackle inequality? Then first change our land ownership laws‘ (artikel, George Monbiot). Over waarom grondbezit de wortel is van toenemende ongelijkheid en wat een progressieve agenda die bij grond begint kan loskrijgen.
- ‘Het bizarste idee dat de mens ooit bedacht: dat je een stukje grond kunt bezitten‘ (artikel en podcast, George Monbiot)
Over de doordenkavonden
In aanloop naar de verkiezingen 2022 programmeert Recht op de stad in samenwerking met AIR zeven publieke avonden waarop we een woonkwestie publiek doordenken. Lees meer over het programma in de aankondiging Wijzer over wonen: doordenkavonden in aanloop naar verkiezingen.