De rechter heeft gisteren in het kort geding bepaald dat Vestia en de gemeente mogen beginnen met de sloop. Het kort geding was aangespannen door de overgebleven bewoners van de Tweebosbuurt tegen de sloop van leegstaande woningen, uit vrees dat zij in een onleefbare buurt zouden komen te wonen. Bovendien loopt er nog een rechtszaak over de huuropzegging, die in eerste aanleg in het voordeel van de bewoners is beslist. De rechter zei gisteren dat Vestia voldoende maatregelen zal treffen om overlast te voorkomen.

Er wonen momenteel nog een honderdtal huishoudens in de Tweebosbuurt. Een deel daarvan is in afwachting van het hoger beroep in de rechtszaak die Vestia aanspande tegen bewoners die niet weg willen. Daarover zijn vier rechtszaken gevoerd. In drie van die rechtszaken heeft de rechter bepaald dat Vestia onvoldoende heeft gemotiveerd waarom de bewoners weg moeten en dat de huren niet mochten worden ontbonden. Het hoger beroep dient naar verwachting pas eind dit jaar. Ruim voor die tijd zullen de bewoners al in een half afgebroken buurt wonen.

Aanvulling 15/4

Het symbool van de strijd, de 81-jarige Grarda Pelger, geeft ’t op. ‘Het gaat gewoon niet meer’. Artikel in het Algemeen Dagblad.