Donderdag 20 januari werd vanuit het Keilepand het nieuwe boek van Arie Lengkeek (mede-initiatiefnemer van Recht op de stad) en Peter Kuenzli gelanceerd, operatie wooncoöperatie. Kijk de boeklancering hier terug.

Met onder meer Francesco Veenstra (Rijksbouwmeester), Leonie Andriesse (Expert Wonen, Gemeente Rotterdam), Aart Cooiman (Sectorspecialist Bouw & Vastgoed, Rabobank) en Walter de Boer (bestuursvoorzitter Bouwfonds Property Development / BPD) en moderator Frans Soeterbroek.

Lees meer over of bestel het boek hier.

Over operatie wooncoöperatie:

Wonen is een grondrecht, geen handelswaar. De oplossingen voor het gebrek aan betaalbare woningen die markt en politiek voorstellen, pakken de symptomen aan, maar bieden geen structurele vernieuwing. Burgers kunnen ook zelf vormgeven aan andere, gezamenlijke manieren van wonen.

operatie wooncoöperatie stelt de gemeenschapseconomie centraal en positioneert de ‘wooncoöperatie’ als een derde alternatief tussen huur en koop. Het vertelt de geschiedenis van ons wonen; waarom de coöperatie uit beeld verdween en hoe de wooncrisis tot stand kwam.

Het boek documenteert tien bijzondere coöperatieve projecten en legt uit hoe dit soort projecten alleen kan ontstaan door bewuste keuzes vanuit het lokale bestuur. Het werkt toe naar een optimistisch, offensief, toepasbaar en haalbaar voorstel: uit de wooncrisis door gemeenschappelijk bezit.