De 16 stellingen zijn gebaseerd op ‘het betere plan voor wonen in Rotterdam’, waarin onze visie op een sociaal en eerlijk woonbeleid staat.

We hebben alle twintig partijen die dit jaar meedoen met de verkiezing gemaild. Leefbaar Rotterdam liet weten niet te willen meedoen. Van FvD en Wij Kleurrijk Rotterdam kregen we geen reactie.

We benadrukken dat het benaderen van partijen voor deze Kieswijzer niet betekent dat we de islamofobe, xenofobe en racistische standpunten van sommige partijen accepteren. Recht op de stad zet zich nadrukkelijk in voor een Rotterdamse samenleving zonder discriminatie en uitsluiting.

Visuele weergave in de matrix

Voor de leesbaarheid zijn de stellingen in de visuele matrix aangepast en/of ingekort, zonder de inhoud te veranderen. Verder hebben we om de leesbaarheid te verhogen de partijen in volgorde van hun score gezet. De score is als volgt berekend: eens = 1, deels eens = 0,5, oneens = 0. De partijen met de hoogste score staan links, die met de laagste score rechts. Bij gelijke puntenaantal komt een partij die ergens ‘oneens’ heeft geantwoord rechts van antwoorden die alleen uit ‘deels eens’ bestaan. Bij geheel gelijke scores staan de partijen op alfabetische volgorde.

Online stemhulp van Riddle.com

Na het invullen van de antwoorden op de 16 stellingen, verschijnen de partijen in volgorde van meeste overeenkomst met de eigen mening. Daarbij verschijnen percentages die onderdeel zijn van het online invulmodel, maar niet relevant zijn voor het resultaat van de kieswijzer.

Toelichting van partijen op de stellingen

Partijen konden bij de stellingen een toelichting op hun antwoord geven. Hieronder kun je de ingevulde formulieren inzien.

We hebben ervoor gekozen om de antwoorden van BIJ1 en GroenLinks op stelling 12 (verdeling nieuwbouw) als ‘eens’ te scoren, omdat in hun voorstel het totale percentage sociaal-midden ook (minstens) 80% is.

50PLUS antwoordformulier

BAR antwoordformulier

BIJ1 antwoordformulier

CDA antwoordformulier

ChristenUnie antwoordformulier

D66 antwoordformulier

DENK antwoordformulier

GroenLinks antwoordformulier

Jezus Leeft antwoordformulier

Jong Rotterdam antwoordformulier

Lijst Meeuwissen antwoordformulier

PvdA antwoordformulier

Partij voor de Dieren antwoordformulier

Socialisten 010 antwoordformulier

SP antwoordformulier

VOLT antwoordformulier

VVD antwoordformulier

Vragen, opmerkingen?

Mail ons: [email protected]

Ga terug naar de Kieswijzer.